Svårt att få ihop styrelser till idrottsföreningar

Det blir allt svårare att hitta folk som vill sitta i styrelser för idrottsföreningar.
Bristen på frivilliga var en av de saker som diskuterades vid Riksidrottsforum på Billingehus i Skövde i helgen.

Under Riksidrottsforum träffas 450 idrottsledare från hela landet för att diskutera ledarsituationen. Det finns faktiskt fler idrottsledare i Sverige än någonsin; över 600 000 stycken. Oftast har föreningarna inga problem med att få tränare, funktionärer och stödföräldrar. Däremot vill allt färre ta sig an styrelseuppdrag.

- Det blir ofta så att någon säger ”ja, men jag gör väl det då”, trots att de kanske inte vill det. Det gör ju att engagemanget inte blir lika stort, säger Lars-Erik Wallengren, som är ordförande för Västergötlands handikappidrottsförbund.

Håkan Andersson, ordförande för Västergötlands Golfförbund, berättar att samma problem finns inom golfen:

- Jag tror att man tycker att man betalar ganska mycket pengar i medlems- och årsavgifter och att man då har rätt att kräva istället för att hjälpa till.

Ofta sitter gamla trotjänare kvar år efter år:

– Det blir ingen utveckling, säger Lars Erik Wallengren.

Styrelseformen borde göras mer flexibel, menar Tryggve Olsson, från arrangerande SISU:

– Man kanske måste göra regel- och stadgeändringar så att styrelseledamöterna kan sitta en kortare tid eller att två personer kan dela på ett uppdrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista