Mineralundersökningar oroar bönderna

Bönderna i Skaraborg är starkt kritiska till att gruvbolag ansöker om att få leta uran och andra metaller i flera kommuner. Mattias Peterson, regionchef för LRF Skaraborg, säger att oron för hur mineralundersökningarna kan påverka miljön är stor bland medlemmarna i Skaraborg.

- En gruvbrytning eller mineralundersökning tär ju ganska mycket på marken. Medlemmarna är oroliga för sin mark och för miljön, det handlar om grundvattentäkter och naturskyddsområden bland annat, säger Peterson.

Hittills är det för kommunerna Skövde, Skara, Tidaholm och Falköping som gruvbolagen visat intresse. Och än så länge handlar det om att bolagen ansöker om att få undersöka marken, frågan om eventuellt tillstånd för brytning kommer senare.

LRF-avdelningen i Skaraborg har nu sänt en skrivelse till Bergsstaten, som är den myndighet som beviljar eller avslår bolagens tillståndsansökan, för oroliga markägare som fått förfrågan om att upplåta sin mark säger nej.

- Här vill man stämma i bäcken som man uttrycker det. Det här är inget som man vill ha i området, säger Mattias Peterson.

Den ekonomiska ersättning som markägarna skulle få gör ingen skillnad när det handlar om marker som ägts och brukats av flera generationer, säger Mattias Peterson.

- De här ersättningarna, de är ingenting att ha jämfört med att få sina marker förstörda och de risker det innebär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".