Unga brottslingar får be om förlåtelse

Unga brottslingar i västra Skaraborg ska få en chans att förklara sina brott och be om ursäkt till sina brottsoffer. Detta när ytterligare sex kommuner i Skaraborg startar medling.

Sex kommuner i Västra Skaraborg har fått närmare en halv miljon kronor av Brottsförebyggande rådet, för att starta medlingsverksamhet.

Medling är alltså när unga gärninsgmän får träffa sina brottsoffer och be om förlåtelse och förklara sina handlingar, och brottsoffren får också en chans att bearbeta och gå vidare. Det är helt frivilligt från båda parter.

- Jag tror ungdomar som dömts för brott är intresserade av medling eftersom många är ångerfulla, säger Lena Ödlund socialsekreterare i Lidköpings kommun.

Förutom Lidköping så är det Skara, Götene, Grästorp, Vara och Essunga som får dela på 475 000 kronor från BRÅ. Pengarna ska användas till en projektledare som ska samordna medlingen i de sex kommunerna.

Medlingen ska gälla ungdomar mellan 12 och 21 år och enligt en uppskattning så finns det i de sex kommunerna ungefär 200 medlingsbara ärenden per år, till exempel misshandel, snatterier och olaga hot där gärningsmännen är unga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".