Skaraborg söker holländare

Skaraborgs kommuner planerar att göra gemensam sak för att marknadsföra Skaraborg som ett attraktivt område att bo och arbeta i.
Marknadsföringen riktar sig till holländarna, som kommunerna vill ha som nya kommuninvånare.

Inflyttade holländare kan vara lösningen på en negativ befolkningsutveckling i flera av Skaraborgs kommuner.

Det menar i alla fall Tillväxt Skaraborg som tillsammans med Skara och Tidaholm till våren beger sig till en bomässa i Holland för att marknadsföra Skaraborg, som jämfört med Holland har låga bostadspriser och naturnära boende.

Förra året valde 120 000 holländare att flytta utomlands och deras villighet att bosätta sig utanför Hollands gränser är något som Skaraborgs kommuner tänker dra nytta av.

Tanken är att holländarna inte bara ska öka invånarantalet  i kommunerna utan också bidra med sin yrkeskompetens och gärna starta egna företag.

John Carstens, som nyligen flyttade med familjen från Holland till Tidaholm, tycker att Sverige har mycket att erbjuda holländarna.
- Det finns gott om plats, det finns bra natur, fina människor, maten är underbart god och det finns kontroll på allt. Vi tycker att det är helt fantastiskt att bo i Sverige, säger han. 

John Carstens menar att kommunerna under och efter bomässan måste skilja noga på vilka holländare som vill bo, jobba och skapa sig ett vardagsliv i Skaraborg och vilka som bara söker ett sommarboende några veckor om året. 

Det är viktigt att de holländare som flyttar till Skaraborg inser vad det innebär att flytta hit, menar John Carstens, så att både familjerna och kommunerna blir nöjda i slutändan.
- Jag skulle först förklara för dem att det finns en verklighet, att de måste sköta allting själva och ta eget ansvar för vad de gör och sedan kan vi prata vidare om att Sverige faktiskt är ett underbart land att bo i, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".