Koncernchef försvarar försäljning av Swedish Meats

Förslaget att sälja Swedish Meats till en finsk storkoncern får kritik från dom egna leden. Tre styrelseledamöter i Swedish Meats är öppet kritiska till affären, som dom menar kan leda till sämre lönsamhet för svenska grisbönder. Magnus Lagergren från Falköping, koncernchef för Swedish Meats medger att det är en svaghet att förslaget kritiseras på det här sättet men hävdar att det här är det bästa alternativet för Swedish Meats.

Det handlar om det största beslutet någonsin i svensk slakterihistoria; att sälja Swedish Meats till finska Ruokatalo. Kritikerna i Swedish Meats styrelse menar att man säljer ut företaget alldeles för billigt, och att det svenska inflytandet blir minimalt.

- Det är klart att jag kan vara bekymrad över att vi har en oenighet bland ägarna och i viss mån i styrelsen, det är aldrig bra för ett företag att uppvisa oenighet, säger Lagergren.

Kritikerna menar att Finländarnas uttalade lönsamhetskrav gör att Swedish Meats kommer att utsättas för hård granskning. Något som kan drabba svenska grisbönder i form av lägre priser.

Det formella beslutet tas av ägarna i fullmäktige 13 december, då 75 representanter ska rösta om saken. Magnus Lagergren vill vara objektiv men försvarar den föreslagna affären.

- Det här är det bästa alternativet, säger Magnus Lagergren.

Det har länge spekulerats i olika partners för Swedish Meats. För svensk köttproduktion är ett samgående en absolut nödvändighet menar Lagergren. Man kan inte tjäna mer pengar i Sverige än vad man gör idag, det är utomlands dom framtida marknaderna finns.

- Swedish Meats möjligheter att växa i Sverige är väldigt små, man kan säga att vi i alla fall inte skulle få någon tillväxt om vi inte gick ut internationellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".