Grisbönderna vet lite om försäljning av Swedish Meats

Förslaget att sälja Swedish Meats till finska storkoncernen Ruokatalo får kritik från en minoritet inom styrelsen i den svenska slaktkoncernen. Bland grisbönderna vet man väldigt lite än så länge. Det är omöjligt att jämföra om det hade varit bättre att säljas till någon annan europeisk koncern, säger lantbrukaren Anders Wiberg, styrelseledamot i Sveriges Grisproducenters förening.

En minoritet inom Swedish Meats styrelse säger nej till förslaget att sälja den svenska slaktkoncernen till Finland, bland annat för att man anser att de svenska bönderna dels får lite att säga till om i den nya storkoncernen och dessutom riskerar att få sämre betalt för sitt kött.

- Vi vet ju väldigt lite om vilka alternativ som diskuterats. Informationen har ju inte kunnat komma ut eftersom man förhandlat med börsnoterade företag, då får man bara redovisa ett resultat av förhandlingen, säger Anders Wiberg. 

Svenskarna får en liten roll i det nya bolaget, och det är ett faktum att finska grisbönder haft sämre betalt än svenska kollegerna haft under det senaste året.

Anders Wiberg säger att man måste få mer fakta innan man kan ta ställning till om en försäljning är bra eller dålig, men han menar att alla inblandade måste acceptera att svenska intressen väger lätt i jämförelse med de internationella.

- Att vi skulle bli ett ledande köttföretag i Europa som det fanns en vision om det kan vi kasta på skräphögen tycker jag. Vi har ingen stor produktion i Sverige idag och vi är inte världsmästare på allt, säger Anders Wiberg.

Den 13 december hålls en extrastämma där 75 valda ledamöter ska besluta om försäljningen ska bli av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".