Arnborgen byggs på Kållandsö

Länsstyrelsen har nu gett klartecken till att Arnborgen i den kommande filmen om den västgötske tempelriddaren får byggas Drakaberget vid Sunneby Backa på Kållandsö i Lidköping. Bygget kommer att ske i ett naturskyddsområde och filmteamet har bara ett drygt halvår på sig att bygga filma och sedan riva borgen igen.

-Bygget i naturskyddsområdet beviljas just eftersom det är en tillfällig anläggning och för att filmteamet lovat att använda naturvänliga maskiner för bygget, säger Kaisa Malmqvist på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

På Drakaberget i Sunneby Backa bara några kilometer från sundet som skiljer Kållandsö från Kålland - där ska Aranäs ligga - alltså skådeplatsen för den fiktive tempelriddaren Arn Magnussons födelse.

Men borgen hamnar på Natura 2000-skyddat område och filmbolaget får bara ett drygt halvår på sig att både bygga borg, filma och sedan återställa naturen ner mot Vänern i ursprungskick igen.

Skaraborgs kommuner har drömt om att Aranäsborgen ska bli bestående och kunna användas för den Arnturism som man hoppas ska bli följden av filmerna. Det tillfälliga borgbygget lär inte motsvara deras drömmar om sköna turistinkomster.

- Den här platsen ligger ju också lite avigt till eftersom det inte finns någon stor väg fram till platsen. Sen så är det ju ett naturskyddsområde vilket gör att en turistanläggning kanske inte är så lämplig, säger Kaisa Malmqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".