Gott resultat men medlingarna minskar

Sex skaraborgska kommuner har fått pengar för att starta upp medlingsverksamhet. I Skövde kommun har medling vid brott för unga funnits i närmare tio år. Det handlar om att låta unga brottslingar få möta sina brottsoffer och få möjlighet att säga förlåt.

I dag genomförs bara en fjärdedel så många medlingar som då man började, men det går ändå att se att medlingarna ger resultat, säger Kent Karlsson som är behandlingssekreterare på Skövde kommuns socialförvaltning.

- Ytterst få av dem vi medlar med kommer tillbaka hit men sen är det svårt att säga att det bevisar att detta ger önskvärd effekt, säger Kent Karlsson.

Kent Karlsson träffar mellan 150 till 200 ungdomsbrottslingar från Skövde varje år. Av dessa är det bara omkring 25 som medlas. Enligt Kent Karlsson så är anledningen till att så få av brotten medlas det faktum att vissa brott inte är medlingsbara, det handlar då om till exempel trafikbrott.

- En del av brotten kan också vara av den karaktären att brottsoffren inte vill ställa upp på en medling. 

Många av ungdomsbrottslingarna har själva tillsammans med sina föräldrar tagit kontakt med brottsoffret för att be om ursäkt och göra upp i godo.

- Sen är det ju att bland dom som blir kvar så finns det ju dom som tackar nej, därför blir det inte fler är dom cirka 25, säger Kent Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".