Politiker anmäler inte sidoinkomster

Västsvenska politiker är dåliga på att anmäla sina sidoinkomster. Bara var tredje riksdagsledamot i Västra Götalands län har anmält sig till riksdagens offentliga register där man till exempel kan se vilka aktier ledamöterna äger.

- Om man anmäler sig till registret måste man se till att hålla det uppdaterat. Det kommer jag inte att klara av, säger moderata Inger René på Bohusbänken.

- Det hade kanske varit viktigare om jag suttit i styrelsen för ett företag eller en bank, i så fall kan besluten man tar i riksdagen påverkas av uppdraget.

I lagen om registrering av riksdagsledamöters åtaganden och ekonomiska intressen heter det att registret skall innehålla alla sådana uppgifter som har ett allmänt intresse. Det kan gälla aktier, anställningar, fastighetsägande och styrelseuppdrag.

Anmälan är frivillig men registreringen bör enligt lagen ske inom fyra veckor efter riksdagens öppnande. Men registreringar har fortsatt att droppa in och i går hade 22 av 61 riksdagsledamöter i Västra Götaland anmält sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".