Arnkulisserna måste flyttas för att bli turistmål

Nu måste Skaraborgs kommuner enas om var kulisserna till storfilmen om Arn ska stå efter att filmteamet packat ihop. Kommunerna vill ha kulisserna, och då bland annat den borg som kommer att byggas på Kållandsö, som framtida turistmål. Men där borgen nu byggs får den inte stå kvar eftersom naturen är känslig.

Götenes kommundirektör Rogher Selmosson ser inte det som något problem att filmborgen måste flyttas efter inspelningarna.
- Vi har redan tänkt tanken att Arnborgen och andra kulisser eventuellt ska kunna samlas på en plats och i sig bli ett turistmål, säger Rogher Selmosson, som också är Arnsamordnare för kommunerna i Skaraborg.

- Det finns redan intresserade markägare och andra finansiärer, men ännu finns ingen fastställd plats.

Givetvis kommer de ”äkta” relikerna av den fiktive tempelriddarens liv, alltså Varnhems klosterkyrka och Gudhems kloster med flera, att även fortsättningsvis få spela huvudrollerna i den nya Arnvåg som man hoppas ska följa i filmernas spår. Men även nytillverkade medeltidsbyggen som Arnnäsborgen drar turister, den kunskapen har man hämtat från Skottland där kulisserna från storfilmen Braveheart har blivit en turistattraktion som fortsätter ticka fram pengar lokalt.

- Vi kommer att hitta en lösning. Filmteamet är ju också intresserade av att det blir en fortsättning, säger Rogher Selmosson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".