Många vill ha bidrag för att byta ut oljepannan

Är du en av de 6 000 som har sökt det så kallade konverteringsbidraget för att byta din gamla oljepanna till annan uppvärmningskälla? I så fall får du vara beredd att vänta på ditt bidrag. Länsstyrelsen har nämligen blivit överöst med ansökningar och har svårt att hinna med.

Från och med den 1 januari i år så kan småhusägare med oljeuppvärmning som byter till annan uppvärmningskälla få bidrag med upp till 14 000 kronor. Konverteringsbidraget söker man hos länsstyrelsen och syftet är att minska oljeanvändningen som uppvärmningsändamål i bostadshus och dessutom att stödja en miljöanpassad användning av energi.

Göran Karlsson, länsbostadsdirektör vid länsstyrelsen i Västra Götaland, berättar att intresset varit så stort att ansökningarna om konverteringsbidrag nu måste prioriteras framför annan verksamhet.

- Vi har många ärenden som inte är behandlade ännu, och vi söker lösningar på problemet, säger Göran Karlsson.

I normala fall har länsstyrelsen som mål att hinna med ansökningar inom sex veckor, men nu kan man få vänta upp till ett halvår innan man får sin ansökning behandlad.

När man sedan väl får sin ansökan behandlad så är det inte säkert att den går igenom, för bidragspengarna kommer troligtvis inte att räcka till alla som söker.

- Intresset är väldigt stort, och fortsätter det så kommer det nog uppstå medelsbrist i långa loppet, säger Göran Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".