Falköping får inte profitera på funktionshindrade barn

En lång strid om måltidsavgifterna för handikappade barn i Falköping är nu på väg mot sin final. En final som innebär både vinst och förlust för föräldrarna

För fem år sedan höjde Falköpings kommun måltidsavgifterna kraftigt för barn och ungdomar som vistades på korttidsboende.

När Göran Fagerbloms son skulle vara på korttidsboende 2004 reagerade han på att maten skulle kosta 92,20 kr varje dag. Orimligt högt, och ett brott mot lagen om stöd och service, LSS, där det står att kommunerna inte får ta mer betalt än vad saker verkligen kostar, ansåg Göran Fageblom och överklagade till länsrätten.

Redan året därpå sänkte kommunen priset till 57,50, efter kritik från föräldrar och länsstyrelsen. Och nu har även länsrätten gett kommunen bakläxa på de höga avgifterna.

Göran Fagerblom är glad över domen och räknar med att det leder till att kommunen nu måste betala tillbaka pengar till föräldrarna.

Men Göran Fagerblom har också överklagat priset 57,50. Han tycker att också det priset är för högt, och att kommunen inte ska ta ut mer än vad råvarorna kostar. Utgångspunkten är att människor inte ska ha extrakostnader bara på grund av sitt funktionshinder, hävdar Göran Fagerblom. Där får han dock inte med sig länsrätten, som tycker att kommunens avgifter är skäliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".