Barn och vuxna i Gullspång lär sig stoppa mobbning

Gullspång vill att kommunens skolor ska vara fria från kränkningar. Därför har både barn och vuxna fått lära sig av organisationen Friends hur man motverkar mobbning. Mattis Bygdén i klass fyra på Regnbågsskolan i Hova säger att han lärt sig lärt sig olika sätt att stötta personer och visa att man bryr sig. Han säger också att det är viktigt att våga säga ifrån.

Mattis Bygdén säger att det inte finns mycket mobbning på hans skola men har han ändå lärt sig mycket. I projektet Trygghet i skolan vill Gullspång se till att ingen elev blir kränkt, att språket och språkbruket vårdas och att eleverna lär sig att det är ok att vara annorlunda.

Förutom mobbning har de också pratat om att bryta könsidentiteter, och om hur negativa kommentarer påverkar.

Som Gustavsson, kompisstödjare i årskurs tre på Gullstensskolan har själv blivit retad.

- Folk retade mig för att jag kommer från ett annat land och för att jag är brun. Jag blev ledsen och arg, säger Som.

Enligt Skolverket och Friends siffror går 140 000 barn går till skolan med en klump i magen. Ungefär 60 000 elever blir mobbade, och i en klass på trettio elever finns minst en som känner sig utfryst, och tre som blivit slagna. Till det kommer all vuxenmobbning.

Nästan alla vet att man bör säga ifrån när någon går för långt, men alltför många gånger händer ingenting. Patrik Bertilsson i klass fem på Gallernästets skola säger att det gäller att ta till allt mod man kan samla och säga ifrån.

- Man får försöka så gott som det går, oftast går jag också och säger till en vuxen, säger Patrik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".