Vinterstängda kyrkor kan bli dyrare än öppna

Över 30 kyrkor i Skaraborg kommer att vinterstänga eftersom de är för dyra att värma upp under vintern när besökarna är få. Att stänga en kyrka kan dock kosta minst lika mycket som att hålla den öppen eftersom kyrkans inredning kan komma att drabbas av fukt och mögelskador.

För att inte fler kyrkor ska tvingas att stänga i framtiden måste antalet kyrkobesökare öka, och det snart säger Inga- Kajsa Kristensson, antikvarie på Skara stift.

I Skara stift finns 431 kyrkor, men många av dem blir nästan aldrig besökta. Därför väljer flera av pastoraten i Skaraborg att vinterstänga många av sina kyrkor då de är för dyra att värma upp.

Enligt en rundringning som Radio Skaraborg har gjort stänger 32 kyrkor i Skaraborg under vintern, och ännu fler kyrkor kan komma att vinterstängas eftersom flera pastorat fortfarande diskuterar frågan.

Att värma upp en kyrka kan kosta över hundratusen per år. Men att stänga är inte något bra alternativet säger Inga-Kajsa Kristensson eftersom inventarierna lätt förstörs när det blir fuktigt i kyrkan.

- Vi har ju sett att det är jättestora problem med fukt och mögel i stiftet. Jag tror att det kan bli dyrare att stänga kyrkorna än att hålla dom öppna, säger Inga-Kajsa Kristensson.

I kyrktäta Vara pastorat har man valt att inte stänga några kyrkor i vinter trots att vissa inte får så många besök.

- För ett antal år sedan vinterstängde vi några kyrkor vilket gjorde att en del människor blev mycket upprörda. Senare visade det sig att vi inte sparade speciellt mycket på det här, säger kyrkoherde Harry Hultén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".