Utredare ska hitta nya sätt att använda tomma kyrkor

Många kyrkor, men få besökare, gör att pastoraten i Skaraborg stänger flera av sina kyrkor på landsbygden över vintern då de blir för dyra att värma upp.
För att vända den negativa utvecklingen har Svenska kyrkan nu startat en utredning. Den handlar om att hitta nya använingsområden för kyrkorna så att de inte stängs.

Få besökare och dyra uppvärmningskostnader gör att många kyrkor tvingas stänga vintertid. I Skaraborgs stängs över 30 kyrkor i de olika pastoraten visar en rundringning som Sveriges Radio Skaraborg har gjort.

För att undvika att fler kyrkor stängs runtom i landet så har Svenska kyrkan startat en utredning som ska se över hur man kan få in nya verksamheter i kyrkorna.

- Man kan använda kyrkorna till andra saker, bland annat i samarbete med hembygdsrörelsen och med lokalsamhållet, säger Johan Unger är ordförande för utredningsgruppen.

Utredningsgruppen besöker just nu Skara stift för att se över vilka behov som finns och gruppen har titta närmar på kyrktäta Vara pastorat där det finns det 24 kyrkor. Kyrkoherden Harry Hultén berättar att många av kyrkorna ligger på landsbygden och får sällan besök. Han hoppas nu på förändringar.

Hela Svenska kyrkans fastighetsverskamhet kostar tre miljarder kronor per år,en siffra som ständigt ökar. Johan Unger menar att det är hög tid att ta tag i frågan med tomma kyrkor.

- Om vi inte får kyrkorna i bruk i ännu högre grad än hittills så blir det problem, det blir alarmerande. Vilka följder det får i framtiden vågar jag inte ens tänka på, säger Johan Unger.

Läs också:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".