Länsstyrelsen negativ till gruvdrift i Kinnekulle

Ännu ett gruvbolag vill leta mineraler i Skaraborg. Den här gången är det ett Nya zeeländskt bolag som vill undersöka Kinnekulle. Två områden, norr och söder om högkullen, nämns i bolagets ansökan till Bergstaten.

Länsstyrelsen har ställt sig negativ till tidigare ansökningar från andra gruvbolag, som rört områden på till exempel Billingen. Och också den här gången blir svaret från länsstyrelsen med största sannolikhet negativt, säger Christina Höök Patriksson, som menar att naturmiljön på berget är alltför värdefull.

Tidigare har andra gruvbolag ansökt om att få leta mineral i Billingen, Valle härad och Falbygden. Nu är det alltså Kinnekulle som ett Nya zeeländskt gruvbolag visat intresse för.

Bland annat uran, olja och bly är vad bolaget hoppas hitta och sedan är nästa steg att ansöka om att få börja utvinna det värdefulla ur marken.

Att ansökan rör just Kinnekulle, där hela berget är skyddat naturområde, är rena mardrömmen för länsstyrelsen.

- Det handlar om ett flertal naturreservat och andra typer av skydd. En eventuell gruvdrift kan ju komma i konflikt med det, säger Christina Höök Patriksson.

Hon tror inte så mycket på gruvbolagets ord i ansökan om att utvinningen av eventuella metaller ska ske utan att berget skadas.

- Gruvdrift får alltid konsekvenser för naturen och miljön, säger Christina Höök Patriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".