Provturer ska leda till permanent trafik på Karlsborgsbanan

Under helgen går det återigen att åka tåg på Karlsborgsbanan mellan Tibro och Skövde, men bara på prov. Det är bland annat föreningen Karlsborgsbanan, som arbetar för att banan ska bevaras, som bjuder in kommunpolitiker och andra intresserade att provåka under helgen.

Stefan Larsson, som är politiker i Tibro och medlem i föreningen Karlsborgsbanan säger att permanenta tåg turer skulle bidra till en ökad turism och underlätta resandet för boende i området.

Föreningen ordnar under söndagen turer för kommunpolitiker och andra som är intresserade mellan Skövde och Tibro. På lördagen står Svenska Motorvagnsklubben för tågturerna.

Båda vill de visa att persontrafik på Karlsborgsbanan är möjlig i framtiden och då ända bort till Karlsborg, där banan i dag är för dålig för att ens provköra på.

Föreningen Karlsborgsbanan menar att intresset för tågtrafik finns bland pendlare och att alternativ till bil och buss behövs mer än någonsin för miljöns skull.

Men först måste banan rustas upp och det är här kommunpolitikerna kommer in i bilden, för kommunledningarna i Karlsborg, Tibro och Skövde måste vilja ha persontrafik på banan för att Banverket ska lägga tankarna på total avveckling på hyllan och i stället satsa på banan. Provåkningarna ska ge mersmak för alla, hoppas Stefan Larsson.

- Det är tanken att det ska bli en spännande upplevelse för alla. Kanske speciellt för yngre som inte upplevt det här tidigare, säger Stefan Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".