I Falköping stänger bion - i Nossebro nyinviger man

Biografdöden på landsbygden drabbar nu Falköping. Vid månadsskiftet stängs biografen Cosmorama på grund av för få besökare. Men i lilla Nossebro råder det ingen biografdöd - istället är det på fredagskvällen återinvigning av biografen Stjärnan som varit stängd i tre år.

Receptet för biografen i Nossebro är ultramodern teknik och ideellt arbete berättar Kent Larsson som är ordförande i föreningen Nöjesstjärnan. 

- Ska man driva en biograf i en så här liten ort måste man göra det med ideella krafter, säger Kent Larsson.

I rena pengar har det kostat 1,7 miljoner att väcka biografen Stjärnan ur dess törnrosasömn. Dessutom har det krävts hundratals ideella arbetstimmar av dom cirka 50 föreningsmedlemmarna.

Biografen är från 1920-talet och har fått behålla mycket av sin tidstypiska inredning. Men filmduken är större nu och ljud och ljus-anläggningen är ny. I maskinrummet härskar den digitala datatekniken.

- Vi har en digital projektor och en dator. Vi får en hårddisk skickad hit via post, sen laddar vi in filmen i datorn och skickar ut den i projektorn.

Den enda begränsningen med denna nya teknik är att storfilmerna som spelas in i USA inte finns i det digitala formatet.

- Man är rädd för att folk ska kunna stjäla filmen och dela ut den på internet, men det kommer snart att ändra sig. Just nu kan vi visa svenska och europeiska filmer, säger Kent Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".