Ny tågtidtabell ska ge punktligare avgångar

Tågpendlare på sträckan mellan Skövde och Göteborg har under hösten fått vänja sig vid att tågen ofta är sena. Men nu lovar SJ bättring, en ny tidtabell som börjar gälla den 7 januari nästa år ska göra att tågen blir mer punktliga. Det säger Dan Olofsson som är ansvarig för SJ:s trafik- och fordonsprogram.

- Tidtabellen var inte realistisk för lok och vagntåg, det är den nya. Pendlarna kommer att märka att tågen kommer att gå när dom ska gå, säger Dan Olofsson.

Tidtabellen som nu justerats var lagd för dubbeldäckarna som började går mellan Göteborg och Stockholm i somras. Efter stora problem med de tågen fick SJ sätta in betydligt långsammare loktåg istället. Den nya tidtabellen ska vara anpassad efter de långsammare tågen.

Restiden mellan Skövde och Göteborg kommer att bli lite längre, enligt Dan Olofsson, men i gengäld ska tågen gå i tid.

Och den nya tidtabellen ska också göra att tågen inte hamnar bakom pendeln mellan Alingsås och Göteborg, vilket under hösten gjort att sena tåg blivit ännu senare.

Men ändrade tidtabeller kan inte ta bort trängseln på Västra stambanan säger Dan Olofsson.

- De senaste åren har trängseln på spåren ökat och den enda lösningen på det är att se till att infrastrukturen byggs ut i samma takt som resandet växer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".