Ungdomar i Götene väljer att studera vidare

Götene är den kommun i Västra Götaland där flest ungdomar valt att börja på högskola eller universitet. Det visar statistik från Högskoleverket. 52,7 procent, alltså något fler än hälften av Göteneungdomarna väljer att läsa vidare innan 25 års ålder.

För Jonas Östlind, som är studie- och yrkesvägledare på en högstadieskola i Götene, är det glädjande siffror.

- Vi pratar med eleverna om att vidga horisonten, att man inte ska bli hemmablind utan se möjligheterna som finns i omvärlden, säger Jonas Östlind.

Götene ligger alltså i topp i Västra Götaland när det gäller elever som väljer vidare studier efter gymnasiet. En av eleverna på högstadiet i Götene säger att hon tror att alla vill läsa vidare men att det kanske helt enkelt inte blir av för alla.

Men så här har det inte alltid varit.  Studievägledaren Jonas Östlind, som arbetat inom skolan i Götene sedan 1972 minns att det var en annan attityd till högskolestudier gällde förr.

- Götene var ju en bygd med stora industrier och många elever såg nog sin framtid inom någon av industrierna i trakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".