Pingströrelsen firar 100 i skuggan av Knutby

Pingströrelsen i Sverige firar hundraårsjubileum nu i helgen. Det är en rörelse som i likhet med andra kristna samfund har problem med vikande medlemsantal. Tragedin i Knutby för ett par år sedan har också plågat pingströrelsen.

- Frågar man människor vad Pingströrelsen betyder för dom så nämner nästan alla Knutby, berättar Skövdeförsamlingens pastor Christer Tornberg. 

Skövde har en särskild plats i Pingstkyrkans historia, här bildades den församling som räknas som den första i Sverige. Idag finns 85 000 pingstvänner över landet. Men trenden är vikande, och det oroar pingstvännerna.

Jan Åke Alvarsson som är historiker och rektor vid Pingstförsamlingarnas Teologiska seminarium menar att Pingströrelsen från början handlade mycket om antirasism och jämlikhet mellan könen. Detta är frågor man borde hitta tillbaka till, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".