Stopp för hemkörning av livsmedel i Karlsborg

Hemleveranserna av livsmedel till gamla och sjuka från Hankens Livs i Karlsborg kan komma att upphöra vid årsskiftet. I dag kan den som har svårt att själv ta sej till butiken och handla få sina varor hemkörda, men nu har den lilla butiken helt enkelt inte råd längre.

- Vi kan inte fortsätta att gå med förlust på den här verksamheten längre, säger butiksansvariga Britt Spetz.

På Hankens Livs ägnar sig två personer fyra timmar i veckan åt hemleveranserna. Enligt Föreningen Landsbygdshandelns främjande så kostar hemleverans av varor varje vecka ungefär 120 kronor per kund. Butiken i Hanken tar 15 kronor per kund för tjänsten. Att butiken går med förlust är lätt att räkna ut. Trots det har butiken valt att fortsätta med tjänsten, för behovet av hemleverans ökar.

Nu har man bett kommunen om pengar för att fortsätta köra ut varor. För två år sedan blev svaret från kommunen nej och om det blir samma svar den här gången måste butiken avveckla den delen av verksamheten.

En av kunderna är Britta Andersson i Karlsborg. Hon säger att hon inte skulle klara sej utan hjälpen från butiken.

- Jag hade inte kunnat existera annars, säger Britta Andersson.

- Färdiglagad mat från äldreboendet intresserar inte Britta Andersson särskilt mycket. Trots att hon passerat de 90 vill hon helst laga sin egen mat. Men efter benbrott och sjukdom har hon svårt att själv gå ut och handla det hon behöver.

- Jag får flytta om de inte kan fortsätta att komma. Det är ju trevligt med besöket också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".