Viltvårdare har tröttnat på försenade provsvar

Hur mycket varg finns det i skogarna kring Gullspång? Det ska provsvar från Viltskadecenter kunna ge besked om.

Men svaren dröjer, och nu har länsstyrelsens viltvårdare Gillis Persson tröttnat.
- Vargmotståndarna tror att jag hemlighåller resultaten, säger han.

Sedan i vintras har han fått veta att hans provresultat ska vara färdiga inom kort. Men svaren har uteblivit och Gillis Persson är nu mycket kritisk.

Hans spårning och observationer, tillsammans med hans mångåriga erfarenhet av viltspårning, ger en fingervisning om förekomsten av varg i Gullspång, men några bevis finns inte.

Det gör i sin tur att viltvårdarens trovärdighet har börjat skadas, och nu har folk, främst vargskeptiker, också börjat anklaga honom för att hemlighålla provsvaren.
- När svaren inte kommer tror folk att jag mörkar, menar han.

Ansvariga på Viltskadecenter på Grimsö säger anledningen till att prosvaren försenats är ekonomiska problem, inkörningsproblem och sjukdom. Men att förseningarna skulle vara mer än ett par månader tillbakavisas bestämt.

Viltskadecenter undrar också om det verkligen är ett vargpar Gullspångsområdet. Där tror man att det istället handlar om Hasselforsparet som håller till i Dalsland eller kanske någon av det parets ungar.

Nu lovar Linn Svensson på Viltskadecenter att provsvaren ska vara klara senast om fem veckor. Efter det blir det lättare att dra slutsatser kring hur mycket varg det finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".