Särskolan får samma villkor som andra gymnasieskolor

Till nästa läsår kan de som söker till gymnasiesärskolan söka på samma villkor som andra elever.

Då ingår nämligen även särskolan i samarbetet Gymnasium Skaraborg som ska se till att eleverna fritt kan välja vilken gymnasieskola de vill inom de flesta av Skaraborgs kommuner.

- Det är viktigt att visa att även denna elevgrupp har samma rättighet som alla andra som väljer till gymnasiet, säger samordnare Berit Gustavsson.

Det finns gymnasiesärskolor i åtta av de tolv kommuner som är med i Gymnasium Skaraborg och utbildningarna där är fyraåriga.

Eftersom gymnasiesärskola inte finns i alla kommuner så har elever redan tidigare ofta läst i en annan kommun. Så i praktiken innebär det inte någon större förändring för eleverna inom särskolan eftersom det har varit väldigt ovanligt att hemkommunen nekat att betala för skolgång i någon annan kommun.

Ungefär 400 elever i Skaraborg går idag inom gymnasiesärskolan istället för den vanliga gymnasieskolan, så gott som alla särskoleelever fortsätter till gymnasiet. Gymnasium skaraborg vill nu avdramatisera termen särskola och visa att den är ett bra alternativ som ger mer till de elever som behöver det.

Emil Jonsson från Skövde går gymnasiesärskolans industriprogram på Rudbecksgymnasiet i Tidaholm och han tycker att det borde finnas fler utbildningar att välja på inom särskolan.

- Det skulle vara bra. Det är ju ganska stor skillnad, det finns ju finns ju fler alternativ att välja på vanligt gymnasie och fler skolor, säger Emil Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".