Det behövs allt fler övervakare

Behovet av frivilliga övervakare inom kriminalvården ökar. Detta eftersom antalet fängelsedömda som får villkorlig frigivning blir fler.

I stora delar av Sverige är det svårt att få tag i människor som vill bli övervakare, och nya måste ständigt utbildas. I Skövde har en utbildning för övervakare just avslutats. En av de som gått den är Eva Karlsson från Hjo.

- Jag gillar människor och tycker att alla är värda en andra chans.

För många liksom för Eva Karsson börjar det med att någon som dömts till skyddstillsyn ber dem att vara deras övervakare. Hon har nu haft sin klient i några månader. I många delar av landet har det varit svårt att få tag på övervakare, men i Skaraborg har det tvärtom funnits gott om frivilliga som för en liten ersättning ställer upp under ett års tid. Och en övervakare får ge mycket av sitt eget engagemnag och egen tid.

- I början träffar man sin klient en gång i veckan, efter ett tag varannan vecka och så vidare, men det är roligt och jag vill fortsätta även efter min nuvarande klient inte behöver mig längre, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".