Inga kalla mordfall har klarats upp

I snart två år har Västra götalandpolisens speciella avdelning för olösta mordfall, den så kallade Kalla Fall-gruppen, varit verksam. Men sedan starten i januari 2005 har ännu inte något fall blivit löst.

I hela Västra Götaland finns ett 60-tal olösta mordfall. Hittills har sex fall öppnats igen i jakt på en gärningsman men inte något har kunnat lösas. Enligt polisen finns det flera orsaker till det.

Utgångläget är svårt redan från början eftersom det handlar om fall där polisen redan kört fast i tidigare utredningar. Men dessutom har gamla bevis försvunnit eller förstörts. Bland annat för att man tidigare inte haft kännedom om DNA och därmed inte förstått värdet av att spara vissa spår.

I andra fall har Statens kriminaltekniska laboratorium inte kunnat hitta några nya spår.

Två av de sex öppnade fallen har nu preskriberats, något som sker 25 år efter ett mord eller andra brott som kan ge livstids fängelse.

Det betyder att ingen kan fällas för morden och såvida det inte skulle dyka upp några nya spår från annat håll kommer samma sak hända med de övriga fyra. För om inte några nya spår dyker upp, kommer polisen inte att utreda just dessa fallen ytterligare.

Istället har polisens Kalla Fall-grupp börjat nysta i nästa olösta mordfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".