Mögel i Varnhems klosterkyrka

Mögel har upptäckts i Varnhems klosterkyrka. Upptäckten gjordes av konservatorer under den omfattande inventeringen av en mängd kyrkor i stiftet.
Troligen beror mögelangreppet på den höga luftfuktigheten i kyrkan.

Komminster Markus Hagberg berättar att delar av byggnaden är fuktig.

- Vaktmästeriet har en avdelning i kyrkan, där är det väldigt otrevligt att gå in helt enkelt.

Det var när den stora inventeringen av kyrkor i stiftet genomfördes som konservator Anna Billing-Vätterlund och hennes kollegor upptäckte mögelangreppet i klosterkyrkan, ett angrepp som visade sej vara omfattande och märktes på all inredning. En del av möglet kan man se med blotta ögat, som vid trappan till predikstolen. Men andra former syns bara med konservatorernas specialinstrument.

Anna Billing-Vätterlund säger till Sveriges Radio Skaraborg att möglet format små vita luvor på skulpturernas huvuden. Andra ställen där möglet trivs är i dammet bakom tavlorna som hänger mot stenväggarna. Också förgyllda föremål innehåller material som mögelsporerna gillar.

Markus Hagberg tycker inte att det är något konstigt med att kyrkan angripits av mögel, det hör snarare till i gamla kyrkor där värmen höjs och sänks.

- Det var just omfattningen som var oväntad, säger han.

Boven i dramat verkar vara den höga luftfuktigheten i kyrkan. Passerar den 60 procent börjar möglet växa. I Varnhem ligger luftfuktigheten på över 80 procent.

Nu ska en klimatundersökning göras i kyrkorummet och om ett år kan en sanering inledas.

Komminister Markus Hagberg känner ingen större oro för byggnaden eller några särskilda föremål, han funderar mer på vad mögelangreppet kommer att kosta.

- Det kommer bli dyrt och som det ser ut idag har vi inte de pengarna. Fler måste gå in och ta sitt eventuella ansvar i den processen, säger han.

Trots undersökningar kommer kyrkan att kunna användas som vanligt, säger Markus Hagberg som hoppas att allt prat om mögel i klosterkyrkan inte avskräcker besökare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".