Idrott ska integrera invandrarmän i Skara

Med hjälp av idrotten så ska invandrarmän som bor i Skara integreras i det svenska samhället. Halva dagen ska de lära sig svenska och halva dagen ska de lära sig mer om idrott och hälsa.
-Vi har upptäckt att män sitter hemma och rullar tummarna eller så sitter de på caféer och pratar med andra män. Vi vill att de ska få nya kontakter, säger Tomas Lundbäck, projektledare på studieförbundet SISU till SR Skaraborg.
-Tidigare trodde vi att det var kvinnorna som behövde hjälp att skapa kontakter eftersom de i hög grad vistades hemma. Men kvinnor verkar ändå ha lättare att knyta kontakter än män, säger Tomas Lundbäck.
Men nu ska också männen våga ta kontakt. I höst börjar utbildningen där man på förmiddagen lär sig svenska och på eftermiddagen får en mer praktiskt utbildning, och det kommer handla mycket om sport.
Att idrott får så stor plats beror enligt Tomas Lundbäck på att det svenska föreningslivet är unikt och en bra inkörsport i samhället. Förutom att männen ska prata om idrott och föreningsliv så ska de introduceras i det svenska samället genom att diskutera det svenska familjelivet:
-Var och en får leva hur de vill men jag tycker att det är oerhört viktigt att ha en förståelse för hur människor lever i olika länder, säger Tomas Lundbäck.