Rörstrands historia i nyutgiven bok

Vid nyår i fjol släcktes Rörstrandsfabriken i Lidköping ner och därmed sattes punkt för nästan 70-årig industriepok i Vänerstaden.
Nu finns boken ”Rörstrand - människor, föremål och fabriken” som blir en slags minneskrift över Lidköpings porslinsepok.

Idén till boken fick författaren Katali Jarefjäll när hon började jobba på Rörstrands 2001:

– Då var det så många som sa ”åh, du skulle ha pratat med den och den dör de hade kunnat berätta hur det var att jobba på Rörstrands”.  Jag kände att det faktiskt finns en massa människor som har mycket att berätta och som har erfarenheter som man inte bara kan låta försvinna, säger författaren.  

Så i samarbete med fotografen Bertil Quirin gjorde Katali Jarefjäll 16 personporträtt under det som skulle bli Rörstrands sista levnadsår. De som figurerar i boken är både världskända formgivare och ”vanliga” fabriksarbetare och människor vars liv var en del av Rörstrands.

Kerstin Held är en av dem som finns med i boken. Hon satt i telefonväxeln den allra sista dagen, 30 december 2005, och hade då till uppgift att berätta att Rörstrands i Lidköping inte fanns längre:

- Det kändes tråkigt att behöva berätta. Det var jättetråkigt att de stängde fabriken, det var vi många som tyckte, men bitter är jag inte. Det vill jag inte vara, säger Kerstin Held.