Sverigedemokraternas röst avgjorde i Mariestad

Det blir de borgerliga partierna i Mariestad som får de viktiga politiska posterna. Det står klart efter måndagskvällens fullmäktige. Centerpartisten Jan Wahn blir fullmäktiges ordförande och kommunstyrelsens ordförande heter fortfarande Sten Bergheden.

Med en enda röst avgjorde Sverigedemokraten Ingemar Brelid valet i Mariestad. Kommunstyrelsens ordförande Sten Bergheden var nöjd med att det blir ett borgerligt styre oavsett vem som fäller avgörandet.

- Det finns många extrema partier och vi lägger ingen värdering i det här eftersom invånarna i Mariestad vill ha det så här, säger Sten Bergheden.

Ingemar Brelid vill inte ge några kommentarer annat än att han inte ser sig som bunden till något speciellt block utan att han mycket väl kan byta sida beroende på ärende. Vilket han också gjorde då han i två ärenden gällande sammarbetet mellan Mariestad, Töreboda och Gullspång röstade på vänsterpartiets förslag.

Kommunfullmäktige fick alltså en ny ordförande igår, men det blev ingen ny ordförande för kommunstyrelsen. Ärendet bordlades och ska istället avgöras på nästa fullmäktigesammanträde veckan innan jul. Det mesta talar för att det blir moderaten Johan Abrahamsson som får ta över efter Sten Bergheden som ju blivit riksdagsman. Fram till nästa kommunfullmäktige är det formellt Sten Bergheden som fortfarande är kommunstyrelsens ordförande i Mariestad.