Borgerliga politiker får styra över socialdemokratisk budget i Falköping

Den borgerliga allians som styr i Falköping råkade ut för ett rejält bakslag i gårdagens fullmäktige. Sverigedemokraterna valde att utnyttja sin möjliget som vågmästare och röstade på det socialdemokratiska budgetförslaget. Centerpartisten och kommunalrådet Ulf Eriksson får nästa år alltså styra över en socialdemokratisk budget.

För borgerliga alliansen är det inte bara en kalldusch, utan en politisk mardröm. Nu får den borgerliga minoritetsregeringen i uppgift att realisera en socialdemokratisk budget.
- Det känns inte alls bra, vi hade lagt en budget med mer marginaler där vi hade förrutsättningar att utveckla kommunen, säger Ulf Eriksson.

Det som skiljde budgetförslagen var att socialdmeokraterna ville satsa ett antal miljoner mer inom sociala sektorn och barnomsorgen.

Det var tydligt att sverigdemokraterna här ville ta chansen att visa det inflytande man har som vågmästare.
- Vi röstar efter våra sakfrågor, vem som lägger förslagen bryr vi oss inte om, säger Sverigedemokraten Ronny Lind.

För socialdemokraterna var det här en viktig framgång. Nu blir det extra pengar i frågor som socialdemokraterna drivit länge. Att det skedde med hjälp av ett ifrågasatt parti som sverigedemokraterna, det kan sossarna leva med.

- Väljer majoriteten att tycka vår budget är bättre, så kan ju vi inte göra något åt det, säger oppositionsrådet Conny Johansson.