Skaraborgare åtalas för dataintrång

Samtliga sex personer som delgivits misstanke i samband med dataintrångshärvan inom folkpartiet åtalas nu.
Bland de åtalade finns förre ordföranden i Liberala Ungdomsförbundet Väst, Nicklas Lagerlöf från Falköping och SSU-ombudsmannen Niklas Sörman från Skövde.

Niklas Sörman - som inte vill kommentera åtalet annat än med att det var väntat att det skulle komma - har medgett både att han loggat in på socialdemokraternas datanätverk Sapnet med en annan persons användarnamn och lösenord och att han delat med sig av inloggningsinformationen till ungliberalen Nicklas Lagerlöf.

Sörman hävdade först att det var inte var sant att han delat med sig av uppgifterna till Lagerlöf och polisanmälde denne för förtal. Men eftersom Lagerlöfs uppgifter faktiskt stämde så åtalas nu SSU-ombudsmannen också för falsk angivelse.

Nicklas Lagerlöf misstänks ha loggat in på Sapnet vid ett tillfälle, Niklas Sörman vid ett trettiotal. Förutom Sörmans och Lagerlöfs medgivanden så finns det stark teknisk bevisning mot de två enligt vice chefsåklagare Per Lindqvist.

Dataintrång kan ge böter eller fängelse i upp till två år, men Per Lindqvist tror inte att det kommer bli tal om fängelsestraff för någon av de två skaraborgarna om de döms.

Den som gjort flest inloggningar enligt åklagaren är före detta pressekreteraren för Liberala Ungdomsförbundet Per Jodenius, han misstänks ha gjort ett 130-tal inloggningar. Allt med syfte att hitta information som kunde användas i folkpartiets kampanj mot socialdemokraterna menar Per Lindqvist.

Nicklas Lagerlöf vill inte lämna några som helst kommentarer till åtalet.