Delägarna röstade ner styrelsen för Vallebygdens elförening

På ett känsloladdat möte på onsdagskvällen sa en stor majoritet av delägarna i Vallebygdens elförening nej till att bilda aktiebolag.
Resultatet är en stor motgång för styrelsen, som nu ställer sina platser till förfogande:
– Det är i allra högsta grad rimligt att en styrelse släpper fram andra när en stämma sagt nej till ett förslag av den här digniteten, säger Christer Claesson som numera är avgående ordförande för Vallebygdens Energi.

Det var en tung förlust för en styrelse som under lång tid haft som mål att övertyga medlemmarna i Valle Energi om att överge den ekonomiska föreningen och istället bilda aktiebolag.

Skälet sades vara att en bolagisering skulle ge det tillskott av pengar som Vallebygdens elförening behöver ha för att överleva i framtiden.

Styrelsen gjorde vad den kunde för att övertyga stämman om att Vallebygdens elförening hotar att gå under om inget görs, men en bred majoritet sa alltså nej. 

Kritikerna har ansett att det inte alls handlat om omsorg om Vallebygden, utan att förslaget egentligen var en ren affärsidé som gick ut på att med en aktiebolagsbildning öka värdet för att sedan hyfsat snabbt sälja hela rasket vidare till någon av eljättarna.

De medlemmar som har gott om pengar att köpa aktier för, skulle då ha kunnat tjäna en rejäl hacka. Detta är en anklagelse som Christer Claesson avfärdar som osanning.

– Om man haft den grejen som ingångsvinkel, då misstror man oss, systemet eller någon person. Jag förstår inte hur de resonerat… Vi hade ett förslag som tog hänsyn så att alla skulle kunna köpa. 

Nu återstår att se vad som händer med det lilla elbolaget mellan Skara och Skövde. Ola Karlsson som var med på mötet menar att grundfrågan för människor i Vallebygden handlar om annat än aktier och bolagsbildning: 

– Jag menar att grundfilosofin ska vara billig el och hur man når det, säger han.