Vanliga människor styr sjukhusen medan politiker skjuts åt sidan

Sjukhusen i Skaraborg ska från nästa år styras av företagsledare, kommunchefer och andra människor som alla har en sak gemensamt: De är inte politiker.
Styrelsen för Skaraborgs sjukhus ingår i ett försök som regionen bedriver att låta andra än politiker ta plats i olika styrelser.

I fyra olika styrelser i Västra Götalands-regionen får politikerna ge plats åt människor med andra kompetenser. I styrelsen för de fyra sjukhusen i Skaraborg sitter efter nyår bland annat Kamran Redjamand, VD för Lundsbrunns kurort, Tibros kommunchef Annika Larsson, och Erika Tinglöv från Skövde, som är konsult inom organisationsutveckling.

Erika Tinglöv vill arbeta för att få sjukhusen mer serviceinriktade.
- Jag vill att sjukhusen ska se mer till hela människan och hennes olika behov. Jag önskar att man ska tänka på patienterna som kunder och inte som vårdkollin, säger Erika Tinglöv.

Modellen med en opolitisk styrning prövas för att regionen vill se hur en jämn mix med olika kompetenser och åldrar kan utföra arbetet med att styra exempelvis Skaraborgs sjukhus, en uppgift som ju egentligen är helt opolitisk. Eftersom politikerna redan bestämt vad som ska göras så ska styrelsen bara se till att göra det så bra som möjligt.

Förutom Skaraborgs sjukhus så ska icke-politiker också styra primärvården i Göteborg, Göteborgs konserthus och gymnasiestyrelsen i regionen.