"Samhället måste ta droger i drinkar på allvar", anser polis

Att tjejer utsätts för sexbrott efter att ha blivit drogade på krogen är ett stort problem som samhället inte tar på tillräckligt allvar. Det säger kriminalkommissarie Anders Stolpe vid polisen i Västra Götaland.
Ingen vet i dag hur vanligt det är att kroggäster får droger i drinken, och det beror bland annat på att tjejer som kan ha blivit drogade på krogen väntar för länge med att anmäla det.
- När man väl gör en anmälan kanske det har gått några veckor och då är det lite sent att nå ett resultat i form av tester i blod och urin, säger Anders Stolpe.

Det är dags för den svenska polisen och för sjukvården att det ta problemet med drink-spiking på allvar. Alltså att förövare lägger droger i glasen för kroggäster, och sedan utsätter dem för brott. Det anser kriminalkommisarie Anders Stolpe som länge har försökt få myndigheterna att lyfta frågan.

Han säger till Sveriges Radio Skaraborg att unga kvinnor ofta har svårt att bli trodda när de anmäler till polisen att de misstänker att de blivit drogade på krogen.

- De känner ju en djup kränkning inför det inträffade; att man blivit försatt i vanmakt och blivit utsatt för ett sexualbrott. Men sedan kommer en dubbel kränkning när man upptäcker att man blir inte trodd.

I bland annat England är detta ett erkänt problem, och Anders Stolpe arbetar för att även svensk polis och sjukvård ska bli bättre på att mer systematiskt ta prover vid misstankar om drink-spiking.

Ett annat problem är den skröna som sprids med jämna mellanrum, om att det inte bara är droger utan också steriliseringsmedel för hästar som läggs i offrens drinkar.

Just nu florerar kedjebrev via e-brev om ”våldtäktsdrogen Progesterex” - som alltså inte finns. E-breven är ofta undertecknade av någon polis eller skolsköterska, men är alltså rena bluffen. Och sådana falska uppgifter ställer till det menar Anders Stolpe.

- Folk kan ju ha svårt att skilja det verkliga från det overkliga.