Kommuner satsar fortfarande mer på männens idrott

Framgångsrika idrottsföreningar inom typiskt manliga sporter har lättare att få kommunerna att satsa på nya anläggningar. Det säger Magnus Södervall på Västergötlands Idrottsförbund, som arbetar med jämställdhetsfrågor inom idrotten.
- Dock gynnas kvinnliga idrotter och idrottsutövare också av satsningarna, säger Magnus Södervall.

- Det är ju bra att det görs satsningar på idrotten överhuvudtaget, huvudsaken är ju att man tänker i förväg på hur både manliga och kvinnliga idrottare ska få ta del av satsningarna.

Magnus Södervall säger att han tycker både föreningarna och kommunerna är ganska duktiga på att tänka jämställt, men fortfarande finns fördomar och förutfattade meningar kring flickor och pojkars idrottande som behöver analyseras. Det ska Västsvenska idrottsförbundet göra under nästa år, med hjälp av pengar från EU.

När det gäller vilka som har lättast för att få kommunen att satsa pengar på att investera och bygga träningslokaler och idrottsplatser så är det i regel dom stora framgångrika klubbarna där männen fortfarande dominerar både när det gäller utövande och i styrelser.

- Fortfarande är det så, men tjejerna tar ju mark mer och mer och blir det fler hallar och planer så får ju de också mer utrymme.