Tjäna tusenlappar på rätt bilskrot

Det finns tusenlappar att tjäna på att lämna in sin gamla bil till rätt bilskrot i Skaraborg. Några firmor betalar 900 kronor för en skrotbil, medan andra betalar över 2 000 kronor.

Om man ska skrota sin bil finns det stora pengar att tjäna beroende på vilken bilskrot man väljer. En rundringning som Sveriges Radio Skaraborg har gjort visar att man för en bil som är tillverkad 1989 eller tidigare kan få allt mellan 2 100 och 900 kronor. För en nyare bil varierar priset från 1 600 till 700 kronor. I bägge fallen kan man alltså få mer än dubbelt så mycket betalt om man väljer rätt.

Kjell Andersson driver en bilskrot i Klämmesbo utanför Tidaholm, och han hör till dem som betalar ordentligt för gamla bilar, trots att förtjänsten blir mindre.

- Det är upp till skrothandlaren vad han vill ge. Jag vill ha många bilar, och då får man ju betala bra, säger han.

Kjell Andersson tjänar i genomsnitt mellan 200 och 300 kronor per skrotbil. Över hälften av bilarna som kommer till honom plockar han inga delar av, de säljs istället som metallskrot. Och det höga metallpriset gör att Kjell Andersson nu kan betala 900 kronor mer för en skrotbil än när metallpriset var som lägst.

Det finns än så länge en skrotningspremie som Vägverket betalar ut till skrothandlarna på mellan 1 700 och 700 kronor beroende på bilens årsmodell.

Men snart kan den premien vara ett minne blott för nästa år så kan ”bilpanten” komma att försvinna. Istället kan det bli så att man får transportera bilen till tillverkarens uppställningsplats och får troligen inga pengar tillbaka.

Kjell Andersson hoppas dock kunna fortsätta betala för skrotbilar även om premien från Vägverket försvinner.

- Försvinner 1 700 kronor så är det klart att det blir mycket mindre, säger han.