Arbetsmiljöverkets kontor i Skövde hotas av nedläggning

Arbetsmiljöverkets kontor i Skövde hotas av nedläggning.
- När Arbetsmiljöverket nästa år får betydligt mindre pengar att röra sig med så är det sannolikt lokalkontoren som ryker, tror Anders Jansson på Skövdekontoret.

Arbetsmiljöverket ska spara 155 miljoner nästa år. Och med nedskärningar av den storlekan så fruktar Anders Jansson det värsta.

- Det finns redan en utredning om huruvida lokalkontoren ska finnas kvar och det som kostar pengar är ju anställda, säger Anders Jansson.

På lokalkontoret i Skövde arbetar i dag 14 personer med inspektioner av arbetsmiljön på både små och stora företag i Skaraborg. Varje år gör varje inspektör drygt 100 inspektioner och mycket handlar om förebyggande arbete.

- Vid en nedläggning av kontoren kommer arbetet bli mindre effektivt eftersom inspektörerna kommer få längre till jobbet, säger Anders Jansson som också tror att arbetet kan komma att förändras.

- Vi har ännu inte fått några direktiv från regeringen, men risken finns att det blir som i Danmark med mer så kallade brandkårsutryckningar och istället höga böter för de företag som inte sköter sig.