Hovrättsförhandling efter brandbombsattentat i Nyköping

På torsdagen börjar förhandlingarna i hovrätten om attentatet mot en McDonaldsrestaurang i Nyköping i början av året. En 18-åring från Skaraborg är en av de två åtalade.

I juni dömdes en 18-åring från Götene till sluten ungdomsvård i ett år och två månader för bland annat medhjälp till försök till grov mordbrand Hans kamrat, en 19-åring från Södertälje, dömdes till fängelse i ett år och sex månader.

Tingsrätten slog fast att de hade gömt en brandbomb inne på en toalett på en McDonaldsrestaurang i Nyköping i januari i år, och att deras avsikt var att bomben skulle explodera. Tingsrätten stödde sig bland annat på avlyssning av de åtalades mobiltelefoner.

Men brandbomben exploderade aldrig, och det använder båda sidor som utgångspunkt i sina överklaganden till hovrätten.

Enligt 18-åringens advokat Lars Schmidt så kunde polisutredningen inte bevisa att bomben kunde brisera överhuvudtaget, och därför bör de de frias, eller i vart fall få sänkt straff. Men åklagaren Björn Danielsson hänvisar till de inspelade samtalen och hävdar att de misstänkta verkligen ville att det skulle bli en explosion.

Rättegången börjar med McDonalds-målet, men fortsätter sedan med de ungdomar som i tingsrätten dömdes för förberedelse till misshandel, efter att polisen upptäckte dem i en lägenhet i Lidköping tillsammans med tårgas, batonger och rånarhuvor. 18-åringen från Götene fanns med även där.

Tingsrätten dömde ungdomarna till dagsböter, och tre av dem dömdes dessutom till villkorlig dom och samhällstjänst. Och flera av dessa domar är också överklagade till hovrätten.

Förhandlingarna sker även den här gången i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt, och alla besökare kommer att visiteras, eftersom polisen bedömer att det finns en viss hotbild mot rättegången.