Pälsnäringen andas ut: Nej till minkförslaget

Det blir inga ökade krav på landets minkuppfödare.
Det beslutade riksdagen på torsdagen.
För minkuppfödaren Niklas Olsson i Marum innebär beslutet att flera års oro är över:
– Äntligen har det sunda förnuftet segrat över oförståndet, säger han.

Det var inte bara Niklas Olsson och de andra minkuppfödarna i landet som tyckte att förslaget om förbättringar för minkarna saknade grund. Det tyckte också den borgerliga majoriteten i riksdagen som på torsdagen som väntat röstade ner den förra regeringens proposition. 

Propositionen förväntades leda till slutet för minkuppfödning för pälsproduktion i Sverige. Förslaget innebar bland annat en ändring i djurskyddslagen så att det skulle vara krav på att minkar ska ha möjlighet att simma i vatten.
Oförståndigt, tycker Niklas Olsson:

– I allra hösta grad. Det förslaget var helt taget ur luften.

Nu får Niklas Olsson ett välkommet andrum:

- Nu behöver jag inte gå omkring och tänka på att vi kanske inte får fortsätta i morgon.

Regeringens förslag om skärpta krav för minkuppfödningen som nu röstades ner kom i våras, men Niklas Olsson säger att minkuppfödarna har haft det tufft under betydligt längre tid. Han menar att alltihop började 2001 när socialdemokraten Jan Emanuel Johansson på partiets kongress motionerade om att förbjuda pälsnäringen:

– Det var då som eländet började. Vi har blivit motarbetade av regeringen ända sedan dess. I början tog man väldigt illa vid sig när man blev beskylld för än det ena än det andra, men med tiden slutade man bry sig. Det gick inte att gå och tänka på det.

Men riksdagens miljö och jordbruksutskott låter inte minkuppfödarna komma undan helt och hållet. Utskottet vill att mer kraft läggs på forskning kring pälsnäringen.
Niklas Olsson tycker att det är bra

– Vi har själva initierat forskningen som går ut på berikning av burmiljön, för att minkarna ska må ännu bättre. Sedan får vi rätta oss efter vad den forskningen kommer att visa, säger Niklas Olsson.