Kafé för anhörigvårdare öppnar i Skara

Att äldre vårdas hemma av sin fru eller man blir allt vanligare.
På fredagen öppnades i Skara ett seniorkafé dit man kan komma som anhörigvårdare och få stöd, hjälp eller helt enkelt bara prata av sig.

Gun Johansson från Skara vårdade sin man hemma under flera år, och hon vet att seniorkafét kommer att hjälpa många.

- När detta började med honom var det lite besvärligt. Och sedan blev det värre och värre, och då var det en andhål att gå till anhöriggruppen och prata med dem som hade samma problem.

Skara kommun och Röda Korset står bakom kaféet. Här ska anhöriga kunna få stöd och hjälp.

Det behövs, för det är tufft att vårda en nära anhörig. Det vet Evy Gilbertsson som i sin roll som anhörigstödjare träffat många i den här situationen. Och att få sitta ner och prata ut är viktigt, säger hon.

- Det är både gråt och skratt, men mest skratt. Och vi som är värdar har avgett tystnadslöfte.

Kaféet är till en början öppet fem dagar i veckan, men målet är att ha öppet varje dag. Och man hoppas nu nå ut till fler kvinnor och män som vårdar sina anhöriga.

- Det är sådana som kanske sitter hemma i sin ensamhet. Man kanske inte kommer ut och får det stöd som man vill ha, säger Evy Gilbertsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".