Vården till våldsutsatta kvinnor i Västra Götaland får lågt betyg

Våldsutsatta kvinnor som söker vård deltar i ett geografiskt lotteri - bemötande de får beror på var de bor i landet. Det visar en kartläggning av hälso- och sjukvården i landet där till exempel Västra Götalandsregionen får lågt betyg.

Intresset för de här frågorna verkar vara lågt, det konstaterar Margit Granström på kvinnojouren Guldkragen i Falköping och Tidaholm efter att ha tittat på hur många i Västra Götaland som svarat på frågorna i kartläggningen

- Svarsfrekvensen var väldigt låg, både från landsting och från primärvården, säger Margit Granström.

Hon drar slutsatsen att de helt enkelt är ointresserade.

- Jag tycker det är skrämmande.

Vårdapparaten i Västra Götaland är inte allra sämst i den här nationella kartläggningen som Nationellt kunskapscentrum för mäns våld mot kvinnor har gjort.

Men regionen uppfyller bara tre insatsmål, att jämföra till exempel med Stockholm och Norrbotten som får godkänt i åtta fall av tio.

I regionen saknas exempelvis en övergripande policy för att möta våld mot kvinnor och det finns heller inget utarbetat vårdprogram för kvinnor som utsatts för misshandel eller sexuellt våld.

Men på en punkt får man beröm - samarbetet i Utväg Skaraborg framhålls som ett gott exempel.

- Men de har för små resurser de också. Det finns en barnsamordnare, en kvinnosamordnare och en samordnare för män. Vi skulle gärna vilja ha mer tid från barnsamordnaren som kunde komma regelbundet och prata med våra barn, det skulle behövas, säger Margit Granström.

Resurserna står kommunerna för i första hand, och därför tycker Margit Granström att man borde gå på kommunerna också, inte bara landstingen som i den aktuella kartläggningen.

- De vill ju väldigt gärna, med de vill inte gärna släppa till pengar, säger Margit Granström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".