Frivilliga hjälper äldre när kommunens omsorg inte räcker till

Röda Korset och andra frivilligorganisationer tar ett allt större ansvar inom äldreomsorgen. Detta i takt med att antalet äldre blir allt fler, och kommunerna inte klarar av att ge social omsorg till alla.

I fredags invigdes ett seniorkafé i Skara, ett bevis på att frivilligverksamheten blir allt viktigare.

- Vi känner att vi har en väldigt tydlig roll i samhället med våra frivilliga, som hjälper till i de här frågorna och gör ett oerhört fint jobb, säger Kerstin Strandberg som är konsulent och jobbar med sociala frågor på Röda Korset.

Röda korset förknippas främst med hjälparbete i samband med krig och katastrofer, och på senare år också för sin insats för människor som är på flykt.

Men i det tysta arbetar allt fler inom Röda Korset på olika sätt med att göra tillvaron drägligare för de äldre, för att bekämpa den ensamhet som breder ut sig när hemtjänstens insatser inte räcker till.

Seniorkaféet i Skara, som bildats med stöd av kommunen, Röda Korset och pensionärsföreningarna, är ett exempel på att den så kallade informella äldreomsorgen blir allt viktigare.

Och intresset för att hjälpa till är faktiskt stort.

- Det är många som anmäler sig och vill hjälpa till. Men vi kan aldrig bli för många, säger Kerstin Strandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".