Stor ekomjölksbesättning planeras utanför Töreboda

Sveriges största ekologiska mjölkbesättning ska anläggas utanför Töreboda. Det är bönderna bakom företaget Vadsbo Växtodling som nu beslutat sig för att bygga en ladugårdsanläggning för 1 100 kor och lika många ungdjur.

Verksamhetsledaren Håkan Samuelsson berättar att man hoppas att besättningen ska kunna producera 28 ton mjölk per dag året runt.

Han tror inte att mjölkbranschen kommer ha något problem med att ta emot all den ekologiska mjölken, eftersom mjölkproduktionen och antalet mjölkbönder minskar i Sverige.

- För att täcka upp bortfallet skulle det egentligen behövs fem sådana här anläggningar, så vi är inte bekymrade, säger Håkan Samuelsson.

Långt från bostadshus, på en åker i Ljungås utanför Töreboda, ska mjökanläggningen byggas upp helt från grunden.

Uppåt 20 anställda kommer att krävas och det blir Sveriges största ekologiska mjölkbesättning. När det gäller konventionell mjölkproduktion är en större gård på gång i Halland.

Om allt går enligt planerna börjar byggandet 2008. De första djuren kommer dit året efter.

För att nå maximal effektivitet kortas tiden för kontakten mellan ko och människa vid den nya anläggningen. Varje ko kommer att ägnas 27 timmar per år - det vill säga en halvtimma i veckan. Borta är den tid då då bonden stod och kliade sina kor mellan hornen. Men korna mår bra ändå, menar Håkan Samuelsson.

- Vi får ingen bra mjölkproduktion om inte kon mår jättebra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".