Ny behandlingsmetod inspirerar unga

En ny behandlingsmetod för ungdomar finns sedan ett års tid på Margretelunds ungdomshem utanför Lidköping. I metoden ingår bland annat ett belöningssystem som gör att den som sköter sig får friheter och fördelar av olika slag.

- Jag tror att det ger något att sträva efter, man vill framåt, säger 18-årige Anders som snart ska lämna Margretelund.

Det kallas multifunktionell behandling, och syftar till att unga människor, som dömts för brott, ska kunna hitta en väg tillbaka in i samhället.

Det som skiljer är bland annat behandlingstiden, som är kortare än i andra behandlingsformer. Belöningssystemet, som gör att den som sköter sig får ökad frihet är en viktig del. En annan viktig punkt är fokusering på skola och arbetsliv.

Anders ska efter nyår läsa naturvetarprogrammet i sin hemkommun, och han har under hösten läst upp sina betyg på Komvux.

- Det går bra. Jag har avslutat engelskakursen, nästa vecka är mattekursen klar och därefter återstår bara kurserna i samhällskunskap och svenska som avslutas veckan efter.

Margereteund är en av två behandlingshem i Sverige som testar den här modellen, i samverkan med några behandlingshem i Norge. Avdeldningsföreståndaren Peter Engman menar att det är för tidigt att säga hur bra behandlingsformen är.

- det finns fortfarande sådant som vi kan bli bättre på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".