Protestmöte om skolnedläggning i Trädet

Skolorna i Trädet, Nitta och Älmestad i Ulricehamns kommun hotas av nedläggning. I kväll ska Trädetborna träffa representanter för barn- och utbildningsnämnden för att få framföra sina åsikter och förhoppningsvis få svar på sina frågor.

Pia Fröman från Trädet är en av dom som engagerat sig i byskolornas framtid och hon tycker inte att kommunen ska spara pengar genom att lägga ner dom tre byskolorna.

- Dom har erkänt i barn och utbildningsnämnden att det går att ha en bra pedagogisk kvalitet i dom här skolorna men att det kostar mer än att ha barnen i centralorten, säger Pia Fröman.

Skulle skolan i Trädet läggas ner kommer barnen istället erbjudas skolgång i Blidsberg som ligger 7 kilometer bort.

- Det skulle innebära att barnen skulle få tillbringa upp till 90 minuter om dagen i en buss. Tid som dom skulle kunna använda till lek och annat, säger Pia Fröman.

Tidigare har föräldrar i Trädet uttryckt en önskan om att istället för i Blidsberg låta sina barn gå i skola i Åsarp i Falköpings kommun. Åsarp ligger 5 kilometer från Trädet.

- Det är ju närmare till Åsarp så det är många som tycker att det skulle vara lättare och bättre att ha barnen där.

Om barnen ska ges möjlighet att välja att gå i skola i Falköpings kommun istället är upp till Ulricehamns kommun att besluta om. Något som handlar om ekonomi då Ulricehamn skulle få betala Falköping för varje elev som byter skolkommun.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".