Skäggiga och långhåriga filmstatister sökes

Med start på tisdagen söker Svensk Filmindustri statister till filmerna om Arn och intresset var stort vid samlingen på Västergötlands museum i Skara.
Tvåtusen statister kommer att behövas i filmen och de flesta ska helst se ut på ett speciellt sätt... långhåriga och skäggiga.

Många känder sig manade att bli statister i filmerna om Arn, och redan när dörrarna till Västergötlands museum öppnades på tisdagsförmiddagen stod det fullt med filmintresserade människor och väntade.

Karolina Johansson, statsistansvarig för Arnfilmerna, säger att det behövs många statister till inspelningen.
- Det är ju en stor film det här och vi behöver väldigt, väldigt mycket folk. Framför allt väldigt mycket män, säger hon.

Männen ska vara långhåriga och skäggiga för att passa in och inte heller vara rädda för att raka skallen för att bli statister i klostret.

Någon som var tidigt på plats på museet var Lennart Göransson från Orrefors, som var både skäggig och hårig.
Han berättade att han fick lämna uppgifter om bland annat ålder, yrke och fritidsintressen. Och han håller tummarna för att han kommer med.

- Det är en stor grej i Sveriges historia, det verkar vara ett jätteintressant projekt, säger han.

Även kvinnor behövs till filminspelningen och statistansvariga Karolina Johansson söker dem med långt, naturligt färgat hår, gärna utan lugg.

I mitten av januari får alla sökanden svar på om de är utvalda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".