EU-miljoner gav kvinnor jobb på nystartade företag

Kommunerna i norra Skaraborg har fått 56 miljoner kronor i EU-bidrag de senaste sex åren. Pengarna har gett 539 nya jobb och 190 nya företag har startats. Det visar en sammanställning när pengaregnet tar slut vid årsskiftet.

Mål-2 projektet bekostas via EU:s strukturfonder och har syftat till att höja kompetensnivån i företagen och öka nyföretagandet. Dessutom jämställdheten i näringslivet främjas. Vid årsskiftet är projektet slut och koordinatorn Lena Tilstam sammanfattar projektet gläds hon åt att många kvinnor fått arbete på de nya företagen.

- Av de 228 personer som fått arbete på de 190 nya företagen är 48 procent kvinnor. Det är väldigt bra när man tittar på riksgenomsnittet, säger Lena Tilstam.

Det är på de nya företagen som kvinnojobben finns, sämre ställt är det på dom sedan tidigare etablerade företagen berättar Lena Tilstam.

- Där är det fortfarande väldigt få kvinnor som får anställning och fler män. Men då ser vi ju att det är fler kvinnor som startar egna företag och vågar i större utsträckning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".