LRF skickar ut salmonellainformation

Salmonella är inte en pestsmitta, det vill LRF i Skaraborg slå fast och skickar därför ut brev till 300 LRF-medlemmar i Falköping och Skara med omnejd med information om sjukdomen, med anledning av det stora salmonellautbrottet på gården Stora Bjurum utanför Falköping.

Salmonellautbrott av den här storleken är mycket sällsynta, men när det inträffar är information till andra bönder viktig, säger Mattias Peterson som är regionchef för LRF.

När gårdar i andra delar av landet drabbats av smittan har människors okunskap lett till att rykten börjat spridas, berättar han.
- Man har undvikt den drabbade lantbrukaren, eller ställt frågor om man vågar åka på samma väg som han har kört med sina traktorer; mycket som är direkt ogrundade och bygger på ren okunskap, säger Mattias Peterson.

Den som drabbas av salmonella på sin gård har problem nog, utan att dessutom behöva bli pestförklarad av sin omgivning, skriver LRF i brevet, som innehåller mycket fakta omkring salmonella.

Människorna som bor och jobbar på en salmonellasmittad gård för inte smittan vidare om de är noggranna och tvättar sig och byter kläder efter att ha handskats med djuren.

Vad som orsakade salmonellautbrottet på Stora Bjurum är ännu inte klarlagt, och blir kanske aldrig det heller, men eftersom upp till 80 procent av djuren kan vara smittade, så är det, enligt länsveterinär Ulf Lövdahl, troligt att smittan har kommit via fodret.

Det är sex år sedan en mjölkgård i Skaraborg drabbades av salmonellasmitta senast, men Mattias Peterson säger att det ändå är viktigt att vara beredd på att det kan ske, varsomhelst.

- Alla vet ju att detta kan hända och nästa gång kan det hända någon annan, och då kan det vara skönt att veta hur frågan hanteras, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".