Djurskyddsmyndigheten får inte vara kvar i Skara

Allt talar för att Djurskyddsmyndigheten i Skara läggs ner nästa år. Det framgår av den utredning som regeringens utredare av djurskyddsfrågor Bertil Norbelie presenterade under torsdagen.

- Jag föreslår att verksamheten i Skara avvecklas och förs samman med Jordbruksverket första juli 2007, säger Bertil Norbelie.

Av de drygt 50 personer som idag arbetar på Djurskyddsmyndigheten kommer omkring 30 att kunna erbjudas jobb på Jordbruksverket i Jönköping, skriver utredaren. Av det kan man dra slutsatsen att det inte är arbetsuppgifterna för djurskyddet som ska bort utan organisationen som ska förändras. För utredaden anser, liksom många andra kritiker, att Djurskyddsmyndigheten alltsför ensidigt drivit djurskyddsfrågor, utan att ta hänsyn till andra aspekter inom jordbruket.

- Jag menar att det är bättre att samordna alla djurskyddsfrågor inom samma myndighet för att resultatet ska bli bra. Djurskyddsmyndigheten har inte haft ett sådant uppdrag tidigare, säger Norberlie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".